Thursday, July 9, 2015

EUR, USD si GBP din perspectiva datelor fundamentale


Moneda europeana continua sa fie "hartuita" de multitudinea de date, foarte multe dintre ele incerte legat de probelemele extrem de complexe ale situatiei din Grecia.
Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker a declarat ieri "dorinta mea este sa evitam un Grexit". 
Guvernul grec a trimis o cerere oficiala catre Mecanismul European de Stabilitate, pentru un nou plan de salvare, solicitand un nou credit pe trei ani. In schimbul acestuia Grecia se obliga sa implementeze reforme fiscale  si de pensii incepand de saptamana viitoare si sa-si onoreze toate obligatiile sale financiare. Cu toate acestea Atena trebuie sa urmeze insoteasca aceasta cerere cu un plan detaliat in care sa prezinte modul in care guvernul intentioneaza sa reformeze economia, daca va primi un nou credit pentru a preveni falimentul si o posibila iesire din zona euro. Teleconferinta ministrilor de finante care era programata miercuri a fost anulata, dar cererea va  fi analizata de catre inaltii functionari ce fac parte din Eurogrup.
Intre timp, liderii europeni au pregatit un scenariu Grexit, a declarat acelasi Jean Claude Junker. Cu toate acestea calea de iesire a Greciei din zona euro ramane una incerta. Dreptul european trateaza intrarea in zona euro drept una  "irevocabila" si nu prevede ca un stat membru ar putea sa paraseasca zona sau sa fie impinsa de ceilalti membri in afara zonei. Posibilul mecanism de iesire ar putea insemna ca guvernele membre sa opreasca ajutaorele pentru Grecia ceea ce inseamna ca BCE ar opri furnizarea de numerar catre bancile din Grecia.
Christian Noyer, membru in consiliul de conducere al BCE a declarat ca "BCE va incheia sprijinul pentru Grecia daca nu va exista nici un acord politic in vedere cu acesta" 

Dolarul american la randul sau evolueza sub influenta multipleleor date fundamentale.
Brian Bethune, profesor la catedra de economie a universitatii Fisk " Cred ca cea mai apropiata fereastra de timp, in care FED ar putea  creste rata de dobanda va fi in luna decembrie".
Procesul verbal al reuniuni recente FOMC a aratat ca oficialii FED sunt ingrijorati de posibilul efect al crizei datoriilor din Grecia asupra economiei americane. Ei si-au exprimat deasemeni ingrijorarea cu privire la situatia economiei chineze, cea de a doua economii a lumii si a pietelor emergente.
Evolutiile din strainatate ar putea sa deraieze mersul economiei americane, prin impingerea dolarului american catre Nord si astfel sa creeze probeleme exporturilor americane. Bancherii americani au fost de acord ca exista un numar de incertitudini atat acasa, in SUA, cat si  in strainatate pentru a modifica ratele de dobanda. In timp ce majoritatea economistilor au predictionat ca FED va modifica rata de
dobanda in luna septembrie, asa cum scriam si noi in analizele de ieri, recentul impas din Grecia si prabusirea abrupta de pe pietele bursiere din China au determinat pe majoritatea expertilor sa previzioneze o amanare pana la finalul anului, in luarea unei decizii  privind rata de dobanda. Au fost inregistrate progresele realizate de economia americana in deferite sectoare inclusiv in cel al
productiei si al locuintelor.
Fondul Monetar International a reiterat punctul de vedere ca FED ar trebui sa fie rabdator in ceea ce priveste majorarea ratei de dobanda, atata timp cat grupurile de specialisti au retrogradat semnificativ perspectivele de crestere  pentru prima  economie a lumii.
FMI reduce estimarile sale privind cresterea economiei SUA la 2,5% de la prognoza de 3,1% din luna aprilie. Acesta a prezis o crestere a PIB-ului la 3% anul viitor, urmata de o crestee de 2,7% in 2017 si o crestere de 2,5% in 2018.

Lira sterlina ieri s-a depreciat destul de mult pe baza stirilor proaste.
George Osborne,   declara " Marea Britanie inca imprumuta foarte mult. Trebuie doar sa te uiti la criza in desfasurare din Grecia ca s aintelegi  ca o tara care nu reuseste sa isi controleze imprumuturile , aceste imprumuturi preia controlul tarii respective"
Guvernul britanic intentioneaza sa reduca rata imprumuturilor nete. Impozitul pe profit va fi redus in continuare astfel in 2019 acesta  ar trebui sa fie la 19% iar in 2020 sa se ajunga la 18%. Osborne a mai subliniat ca intentioneaza sa intareasca lupta cu evaziunea fiscala.
Sa mai spunem ca preturile caselor in Marea Britanie au continuat sa creasca in luna iunie pe fondul unui numar insuficient de case.
Preturile au crescut cu 1.7% in luna iunie, dupa declinul din mai. La nivel trimestrial preturile au crescut cu 3,3%.
Rata anuala de inflatie a crescut la randul sau semnificativ de la 8,6% la 9,6% in luna iunie.



Deschidem sesiunea de inscriere la cursurile de tehnici de analiza matematica Gann.
Cursul se desfasoara in limba engleza si romana.
Cursul dureaza 3 luni de zile.
Cursul se desfasoara prin e-mail: gannmasterforex@gmail.com